سرد و تر

خصوصیات مزاج سرد و تر( بلغم)

مزاج سرد و تر( بلغم) 

همانطور که در نوشته قبل( مزاج سرد و خشک) گفته شد، هر مزاج دارای علایم و خصوصیات خاص خود می باشد و هرکدام از مزاج‌ها در يک زمينه خاص استعداد دارد، از این‌رو از همۀ افراد يک توقع را نداشته باشیم و بسياري از واکنش هاي اطرافيان آسان‌تر مي شود.

هیکل بلغمی ها معمولاً درشت است و افرادی چاق هستند و بدن پر چربی دارند. پوست سفید رنگ دارند و در لمس، پوست بدنشان سرد و مرطوب و نرم است. موهای کم پشت دارند. دهانشان مرطوب است. تشنه نمی شوند. خواب آن ها سنگین و زیاد است. احساس کسلی و بیحالی دارند. تمایل به خوردن شیرینی و ادویه جات و گرمی جات دارند. در فصل زمستان خیلی اذیت می شوند. مستعد ابتلا به بیماریهای روماتیسمی و مشکلات گوارشی هستند.

با خوردن سردی ها دچار مشکل می شوند. غالباً افراد بلغمی اشتهای زیاد و خوراک فراوان دارند، توان کم هضم غذا و دیر هضمی غذا ، معده نفاخی دارند، گاهی یبوست دارند و گرایش به شیرینی و شوری دارند ،عدم گرایش به ترشی ، بوی بد دهان ندارند، بوی بد مدفوع ندارند، قار و قور شکم دارند، تمایل به سردی‌ها ندارند و در عوض تمایل به گرمی‌ها به شدت در آنان وجود دارد، زیر چشم پف کرده ، درد معده ، تنگی نفس موقع خوردن غذا ، قلنج می‌کنند ودوست دارند ماساژ بدهند ، درد کمر و بین شانه ها و گرفتگی ماهیچه پشت گردن ، کسل و خواب آلود ، جاری شدن آب از دهان در خواب ، دچار تپش قلب وقتی از خواب بیدار می‌شوند ، رقیق بودن آب بینی ، ترشح بینی ، دفع ادرار زیاد همراه با فشار ، ضعف مثانه را نیز به همراه دارند.

اگر بلغم در سر اضافه شود بلاهت و حماقت ایجاد می‌کند که در اثر افزایش سردی در سر است ، تمام داروهای افزایش حافظه گرم هستند ، اوج سردی در مغز آلزایمر پدید می آورد. غلبه بلغم ، بدن علیه خودش انقلاب می‌کند و رماتیسم مفصلی می‌آورد.

۱- بازتاب رفتاری در مزاج سرد و تر

بلغمی ها معمولاً افرادی آرام، صبور، تسلیم پذیر و مسالمت جو هستند، بیشتر دور اندیش و با احتیاط هستند و در انجام امور از خود شجاعت نشان نمی‌دهند، روابط اجتماعی آنان چندان قوی نیست و از حافظه و قدرت تمرکز بالایی برخوردار نمی باشند. به طور معمول بسيار دير براي انجام کارها تصميم مي‌گيرند به طوري که حوصله اطرافيان را سر مي آورند. گرایش به علوم عقلی و ریاضیات، حسابگر و محتاط، بد بهار و بد زمستان، منطقی و عاقل، میانه رو – محتاط و گاهی ترسو، تجارت پیشه، بدون استعداد ریسک، آرام  و صبور- منزوی ، منظم و دقیق، گذشته نگر، ظریف و ریزبین – حساس، كینه توز، دارای استعداد افسردگی، نیازمند محبت، اهل سازش – متاثر از دیگران – بی اراده، درون گرا – خودخور – منفی باف، فراموش كار- كند ذهن و کمتر عصبانی می شوند.

افراد راحت و بی قید به اکثر مسائل هستند. همه چیز را راحت می گیرند و خود را درگیر چیزی نمی کنند. میل جنسی کم و توان جنسی کم دارند. همچنین با تأنی صحبت می کنند. افراد طبع بلغمی ، معمولاً قوه تخیل شان قویست ، اغلب ًاستعداد رشته‌هایی را دارند که نیاز به قدرت تخیل دارند مانند: کارگردانی، بازیگری، قصه نویسی، نقاشی، طراحی،کارمندان متعهد و با وجدان کار بالایی هستند ،چون حافظه عمقی و استنتاجی آنان زیادتر از حافظه سطحی‌شان است . بیشتر در دروس ریاضی ،فیزیک، شیمی، فلسفه، منطق و … کلیه رشته‌ها و شغل‌هایی که نیاز به استدلال و استنباط دارند موفقیت بالایی دارند ، فراموشی زودگذر سراغشان می آید، دروس حفظی را هم به خصوص اگر طبع دوم آنان صفرا یا دم (گرم) باشد ، بدانصورت مشکلی ندارند ولی در حفظ و تکرار موارد حفظی مقداری کم می آورند و کند و فراموشی ذهنی(برگشت پذیر) سراغشان می‌آید.
اهل ابتکار عمل و نوآوری هستند و تقریباً فکر وذهنی زایا دارند … مرتب اهل تز و نظریه دادن هستند ؛ لذا در رشته های ریاضی علوم تجربی ، فلسفه و منطق موفق‌تر از سایر رشته‌ها هستند. این گروه حس ششم قوی دارند و اهل پیشگویی هستند و اگر بخوبی تقویت شوند می‌توانندکشفیات ونوآوری‌های زیادی داشته باشند. مشکل اصلی درحفظ موارد عدم تمرکز حواس است که ازشیوه های مقابله با آن می بایست مهارت‌های لازم را فراگیرند. این گروه افراد ذهن‌های پروازی وتخیلی بالایی دارند.

۲- سازگاری با غذاها در مزاج سرد و تر

تمام غذاهای گرمی بخش از قبیل گوشت شتر، گوسفند، کبوتر، سار، گنجشک، بوقلمون کباب شده و از میوه جات: همه ی میوه های رسیده و شیرین. از ادویه‌جات: هل، دارچین، زنجبیل، زعفران، جوز هندی، فلفل سیاه و فلفل سفید و دانه ی فلفل، دانه ی خردل، سیر، موسیر، از ریشه ها: چغندر، شلغم، هویج، کلم قمری، ترب سیاه و سفید.

از سبزیجات: کلیه‌ی سبزی جات گرم، مانند: انواع کلم، ساقه ی کرفس، نعناع، ریحان، جعفری، مرزه، ترخون، تره و شوید. از حبوبات: نخود، گندم، لوبیا چیتی، لوبیا کشاورزی و یا کپسولی، دال عدس و لپه. در صورت استفاده از سایر حبوبات و غلات، بهتر است از ادویه جات گرم مانند: زیره ی سیاه، زیره ی سبز، زنجبیل، دارچین، هل، زعفران و کمی زرد چوبه استفاده شود. از بذرهای ملین مانند: تخم ریحان، تخم شربتی، قدومه ی شیرازی، خاکشیر و بارهنگ نیز می توان استفاده کرد.از خشکبار: بادام، گردو، فندق، پسته، کنجد، ارده مفید است و از عسل و شیره ی خرما می توان مصرف کرد.

اين قبيل اشخاص بايد از غذاهاي سرد با رطوبت بالا به خصوص در فصل سرد سال مانند ماست، دوغ، بعضي سبزيجات، ترشي جات، کاهو، اسفناج، آش جو و … پرهيز کنند. يکي از مشکلات مهمي که وجود دارد مصرف انواع ميوه‌ها در تمام فصول سال مي باشد طوري که امروزه ديگر ما ميوه ها را طبق فصل آن مصرف نمي‌کنيم و مردم حتي در زمستان هم از کاهو استفاده مي کنند.

۳- علایم بیماری دراثر غلبه مزاج سرد و تر

اگر تعادل میان اخلاط و مقدار آنها یا کیفیت هر یک از اخلاط بهم بخورد، موجب بیماری در بدن می شود یا به عبارتی موجب غلبه یک خلط بر اخلاط دیگر در بدن می شود که می بایست مورد درمان قرار گیرد که در ذیل علایم غلبه خلط بلغم ذکر شده است.

سفیدی، نرمی و سردی پوست بدن، دیرهضم شدن غذا، آروغ ترش زدن، میل بسیار به خواب داشتن، جاری شدن آب از دهان، رقیق بودن آب بینی، کم حواسی، زیادی بول، دفع بول با فشار زیاد و حجم بسیار، سستی و بی حالی، بی حس بودن بدن، سفید شدن موی سر و ریزش آن قبل از موعد پیری، درد معده و درد پشت، گرفتگی ماهیچه های پشت، کمر درد، گردن درد، پادرد، نقرس، فلجی، لک و پیس، لقوه(کج شدن دهان و صورت)، رعشه (پارکینسون)، ضعف مثانه، ترش شدن دهان، به وجود آمدن لک سفید در چشم، ضعف بینایی، تنگی نفس، طپش قلب (به خصوص هنگام بیدار شده از خواب) تولید کرم‌های کدو یا کرمک در انتهای روده ی بزرگ، این گونه افراد را بلغمی مزاج می گویند.

۴- توصیه و تدابیر:

+  حتی‌المقدور روزانه فقط ۲ وعده غذا میل کنند زیرا توانایی دستگاه گوارش افراد سرد و‌تر کم است و لازم است حداقل حدود ۱۲-۱۰ ساعت بین دو وعده غذایشان فاصله باشد.

+ اگر در بین وعده ‌های غذایی احساس گرسنگی کردند مقدار کمی میوه مانند سیب، گلابی و به ‌ یا سالاد همراه به مقدار مناسب از روغن زیتون و پودر آویشن میل کنند. غذا آنان باید سرشار از پروتئین و فیبر باشد (شامل تخم مرغ، گوشت، میگو و جگر) در زمستان و شب ‌ها در مصرف غذاهای سردی بخش احتیاط کنند.

+   از مصرف آب، نیم ساعت قبل از غذا تا ۲-۱ ساعت پس از غذا خودداری کنند.

+   ورزش و فعالیت جسمی منظم برای آنان توصیه می‌شود.

+  راه رفتن به مدت ۱۵-۱۰ دقیقه پس از شام برای این افراد مفید است.

+   حداکثر ۸ ساعت خواب برایشان مناسب است. این افراد سعی کنند هنگام سحر از خواب برخیزند تا از تولید بلغم اضافی خودداری شود.

+  از خواب و استراحت بیش از اندازه و کم تحرکی که موجب افزایش سردی و تری می‌شوند پرهیز کنند. پوشیدن لباس مناسب و گرمای کافی به خصوص در هوای مرطوب توصیه می‌شود.

+  خوابیدن در طی روز و همچنین یک ساعت قبل از غروب در همه مزاج ‌ها، به ویژه در این افراد بسیار زیان آور است و بلغم را افزایش می‌دهد و موجب سنگینی سر و التهاب سینوس ‌ها و کند شدن افعال مغزی می‌شود.

0 پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *